Treceți la conținutul principal

Despre banca cerului și unicul adevăr


Vânzătoarea se plimbă prin magazinul ei cu chestii și mai strânge câte o gumă lăsată pe vreo margine de raft de câte un dobitoc, mai adună șervețelele sau ambalajele de bomboane lăsate de plozii needucați. Și brusc vede pe jos chestia din imagine. Iar de aici viața i se schimbă.


Se schimbă pentru că începe să se gândească la filmul unor evenimente ce vor fi detaliate mai jos, după cum urmează.

Să ne imaginăm o zi din viața acestui om trist care a făcut ca banul semi-adevărat să devină realitate. Să-i spunem PiaristulAdevărului acestui om.

Deci se trezește PiaristulAdevărului într-o dimineață și, printre înghenuncheri simbolice și cruci și spălat pe dinți (asta dacă nu contravine vreunui sfat biblic - că by the way, nu am văzut în Biblie să zică să-ți speli clonții, deci e posibil să fie cam păcat), decide că gata, a încercat prea mult să vindece lumea de păcat numai cu vorba bună. De acum poate fi momentul pentru trecerea la un fel de păcăleală. Dar din aia așa de inteligentă că omul complet inteligent și matur se va pișa pe el când își va da seama de manipularea înspre numele lui dumniezo al cărei victimă a căzut.

Și pac, iese bancnota cu 20 de fucking HERO! Că păcătosul cretin, care e musai obsedat de bani (de parcă nu poți disprețui și credința, și ideea de divinitate în mod absolut egal), va vedea chestia asta pe jos, lăsată fix așa, neglijent, în locuri banale, și se va mântui imediat ce despăturește banul și vede că e despre viața veșnică, no currency involved but your soul, huh?



Omul ce va fi al Domnului află, deci, că ceea ce pare a fi ban, dar nu este actually - aia e „singura cale spre cer”. Singura cale spre cer care presupune 20 heroes, nu numai unul. Fi-ne-ar monoteismul polifonic să ne fie!



Deci toată treaba asta este exact definiția lipsei de ocupație în stadiu grav rău de tot. Cum naiba să nu-ți găsești ceva de făcut, orice, ceva mai bun decât să tipărești niște bani falși, dar nu tocmai bani, că tu vrei să transmiți un mesaj, vrei să faci dihotomie acolo, vrei să fie juxtapunere de acțiuni - dar și de scopuri, vrei să filosofezi aiurea despre Cristos și bani când, cel mai probabil, pe ambele le înțelegi la fel de puțin încât, cel puțin pentru tine, PiaristulAdevărului, n-ar trebui să reprezinte o amenințare.



Și da, e fucking creepy să faci asta. De când pungile de chips ne mint că găsim bani înăuntru, nimeni nu mai crede nici în zecile de euro care plutesc așa, pe stradă, pe dușumeaua magazinelor, prin orice alt loc, de fapt. 

Sunt atât de multe lucruri greșite în chestia asta încât aș putea scrie 20 de hero-pagini despre. Dar nu merită efortul. Iar finalul, „Bine ai venit în Cer!”, este complet tâmpit. PiaristulAdevărului, te rog să te dai cu capul de ceva zimțat de 20 de ori pe zi, în serii de câte 20, pentru următorii 20 de ani. Amin ție!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Alegoria experienței literare profunde - Rui Zink, „Cititorul din peșteră”

Sunt convinsă, 100% convinsă că, dacă aș fi citit cartea asta în urmă cu câțiva ani, deloc nu mi-ar fi plăcut. Și sunt la fel de sigură că, dacă o voi citi peste încă vreo 10-20 de ani - că mai mult nu apuc eu să trăiesc - mi se va părea chiar mai inteligentă decât acum. Explicația e simplă: cartea asta e despre cărți, citit, scriitori (mai puțin), cititori (mai mult), minunata experiență a cititului, a descoperirii ideilor, a dezvoltării capacității de a-ți imagina, de a transforma informația în imagini colorate și liniștitoare sau, dimpotrivă, care instigă. Iar e xperiența literară dobândită după zecile (oare sutele?) de cărți citite în ultimii ani este cea care m-a făcut să văd Cititorul din peșteră , măcar parțial, așa cum merită.

Adolescența fără prieteni și găurile negre ale singurătății

Inima mea și alte găuri negre sau cum Aysel, o adolescentă, își plănuiește sinuciderea. Suferă de depresie și, mai ales, suferă pentru că ceilalți nu-i înțeleg depresia. Își pune singură pe umeri o vină care nu-i aparține, dar crede că e misiunea ei să scape lumea de cine crede ea că este.

Invazia psihică ce nu se oprește la prima țigară aprinsă - „Omul duplicat”, José Saramago

Omul duplicat , cartea portughezului José Saramago, caută să îşi impună originalitatea.  Este o carte aparent ostilă pe care ajungi să o consumi cu aviditate şi care te face să rămâi perplex. Are dimensiunile unei invazii psihice căreia nu i te poţi opune; un thriller care nu se opreşte nici la prima ţigară aprinsă după ce ai citit-o.